Digisyrjäytymistä vastaan

Digisyrjäytymistä vastaan

Maailma ympärillämme sähköistyy, eikä mikään viittaa kyseisen kehityssuunnan hidastumiseen. Yritysten ja yhteiskunnan tarjoamat palvelut siirtyvät nettiin, sillä niitten on huomattu säästävän aikaa ja rahaa. Digipalveluita mainostetaan yleisesti helppokäyttöisinä, mutta lopulta käyttökokemus on vain yksin käyttäjän kokema asia. Digitalisoitumisen huumassa näyttää kuitenkin unohtuneen, että kaikki eivät pääse kyseisen pöydän antimista nauttimaan.

Digisyrjäytymisellä tarkoitetaan kykenemättömyyttä käyttää verkkopalveluja. Verkossa asioimisen esteenä voi olla digitaitojen heikko osaaminen, taloudellinen tilanne, vamma tai yksinkertaisesti päätelaitteen puuttuminen. Eniten digisyrjäytyneitä löytyy eläkeläisitä, yli 65-vuotiaista. Tilastokeskuksen mukaan 25 % 65-74-vuotiaista ei ole käyttänyt internettiä kertaakaan elämässään. 75-89-vuotiailla vastaava luku on 63 %. Tarkkaa digisyrjäytyneiden määrää on mahdoton sanoa, mutta jo pelkästään maamme eläkeläisissä heitä on jopa puoli miljoonaa.

Digisyrjäytyminen maksaa ihmiselle ainakin aikaa ja rahaa. Meidän kaikkien tarvitsemat pankki- ja viranomaispalvelut siirtyvät ruudun taakse kustannustehokkuuteen ja helppokäyttöisyyteen vedoten. Jos fyysistä palvelua saa vielä jostain, voivat palvelukonttorit olla pitkänkin matkan päässä, ja palvelumaksut ovat eri luokkaa kuin sähköisissä palveluissa. Digitalisaation tulisi parantaa palveluita, mutta samalla se tulee rajanneeksi osan väestöstä niiden ulkopuolelle. Tähän asti arkipäivässä tarvittavien digitaitojen oppiminen on ollut ihmisen oman panostuksen varassa.

Ottaen huomioon digisyrjäytyneisyyden ongelman laajuuden, on suoranainen ihme, että digikoulutusta tarjoavia palveluita ei ole nykyistä enempää tarjolla. Me Digitaitajilla haluamme tarjota selkokielistä ja ymmärrettävää digiopetusta, joka ei vaadi aiempaa tietämystä digilaitteista tai niiden käytöstä. Näin vähennämme omalta osaltamme syrjäytyneisyyttä, ja tarjoamme kaikille tasavertaisen mahdollisuuden digiarjesta selviämiseen. Taistellaan yhdessä digisyrjäytymistä vastaan.